Matcha juustukook

8. mai 2010

Jaapanist innustatuna hakkasin proovima erinevaid retsepte ja üks neist oli matcha juustukook. Seda võib leida kõige tõenäolisemalt Hiina poest.

Matcha on rohelise tee pulber, mida kasutatakse nii tee valmistamisel teetseremooniatel kui ka jookide ja söökide valmistamisel. Jaapani matcha on rohelisest teest reeglina kallim, sest selle valmistamine on aeganõudvam ja ressursimahukam; lisaks ekspordib Jaapan suure sisenõudluse tõttu ainult 1% kogu matcha toodangust.

Teepulbri valmistamiseks kasutatakse rohelise tee lehti, mis mõned nädalad enne korjamist kaetakse otsese päikesevalguse eest. See aeglustab lehtede „küpsemist“, muudab värvuse intensiivseks tumeroheliseks (klorofüll) ning soodustab magusust lisavate aminohapete teket. Kõige kvaliteetsemates matcha pulbrites on aminohapete osakaal kõige kõrgem – ehk siis need on teistega võrreldes magusamad ja intensiivsema maitsega ning on seetõttu kasutusel eelkõige teetseremooniatel. Mitte nii kvaliteetseid pulbreid kasutatakse erinevatesse söökidesse/jookidesse lisamiseks, sh jäätis, piimakokteilid, mahlad, küpsised, tordid, koogid jm. Lisaks spetsiifilisele maitsele lisab pulber ka kena helerohelise värvuse.

Hiinas ja Jaapanis toodetud matcha pulbritel on küllalt oluline vahe - jaapanlaste matchal on Hiina omaga võrreldes reeglina intensiivsem värvus ja palju rikkalikum maitse. Erinevus tuleneb muu hulgas sellest, et hiinlased peatavad teelehtede oksüdeerimise protsessi nende kõrvetamise teel, samas kui jaapanlased kasutavad selleks aurutamist. Aurutamise läbi säilib aga oluliselt rohkem toitaineid. Matcha pulbri erinevus (sh maitse ja värvus) tuleb toidutegemisel välja just mitteküpsetatud toitude puhul, näiteks jäätise ja matcha latte vms kokteilide puhul. Matcha küpsiste tegemiseks sobib hiina rohelise tee pulber sama edukalt, sest küpsiste valmistamine eeldab kõrgel temperatuuril küpsetamist ning intensiivse värvusega kvaliteetne pulber tuhmub sarnaseks mittekvaliteetse pulbriga.

Matcha on rohelisest teest tervisele kordi kasulikum, sest matcha puhul tarvitatakse ära ka teelehed, mitte ainult lehtedest immutatud teevesi. Väidetavalt on üks klaasitäis matcha teed võrdne 10 klaasitäie rohelise teega toitainete ja antioksüdantide sisalduse poolest. Matcha võidab antioksüdantide rohke sisalduse poolest ka mustikaid, spinatit ja šokolaadi. Matcha sisaldab rohkelt klorofülli, mis aitab puhastada verd ning kehast raskeid metalle ja muud kahjulikku keemiat eemaldada. Tulenevalt sellest on Läänes matchat vahel nimetatud ka supertoiduks.

(refereeritud: http://www.perenaine.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=3

Juustukoogi maitse tuli küll matcha maitseline, st natuke mõrusust. Värvus oli loomulikult roheline, mille peale üks 4aastane teatas, et talle meeldib küll juustukook, aga mitte roheline :)

Põhiretsepti võtsin siitsamast blogist: New Yorgi juustukook ja lisasin sinna 3-4 teelusikatäit matcha pulbrit. See tuleks kindlasti sisse segada enne munade lisamist!

0 kommentaari: